top of page
Esra Yıldıracak

Beden Farkındalığı Üzerine...

Güncelleme tarihi: 27 May 2021

Hepimiz biliyoruz ki beden sağlığımız çok önemli. Ona iyi bakmamız gerektiğini biliyoruz.

Spor, meditasyon, sağlıklı beslenme trendleri ile bedenimize iyi bakmayı istiyoruz.

Bazılarımız için sürdürelebilirken bazılarımız için dönemsel geçicilikte oluyor.



Pek çoğumuz şunu kaçırıyor olabiliriz: “İyi bir şeyler yapmak istediğin bedeninin ne kadar farkındasın?”

Bedenin dışarıdan görünen tarafı dışında içerisinde büyük bir sistemler bütünü var. Birbirine bağlı, durmadan mesaj verip mesaj alan, haberleşmenin durmadığı, birbirine bağlı sistemler bütünü. Ayak duruşundan başın tepesine, yere temas eden sinirden boynuna uzanan sinire, ruh halimize, sinir sistemimize etkisine kadar bütün bir sistem.


Okul yıllarımızda bu sistemleri anlatırlar ama öğrenilmesi gereken, bizden uzak bir bilgi gibi gelir. Oysaki bizi bize anlatan konulardır. O zamanlar kendi adıma kıymetini bilemediğimi söyleyebilirim. Çünkü farkında değildim. Çocuk yaşlar bunu fark etmek için erken gibi geliyor, aslında o zamanlardan tohumlar ekilse büyüdükçe yeşerecek…Belki de beden ruhla, zihinle bütün çalışan bir yaşam alanı. ​Hiçbirini birbirinden ayıramayız. Bizleri de buluşturan kadim yoganın amacı da bu bütünlüğü sağlamak.

Yoga yaptığım yıllar bana gösterdi ki önce fark etmek gerekiyor. Bedeni tanımak, hissetmek ve beraberinde bu bütünlüğe yelken açmak.

​Çoğumuz çeşitli ağrılardan yakınırız. Belimizde, dizlerimizde, boynumuzda, sırtımızda,

bacaklarımızda sıklıkla kendini gösteren ağrılardır. Genelde doktora gittiğimizde de nörolojik olmadığı sürece bu ağrıların stres odaklı olduğu dönüşünü alırız. “Oh rahatladım” “bedenimde sorun yok strestenmiş” demekle birlikte bu ağrıya yerleşim yeri açarız. Çünkü stresimizin varlığı bir de bedenimizde ağrı, gerginlik olarak yansırken tadımız iyice kaçar.

Bedenin sesi yerine ağrının sesini duyarız. İnceden gelen, huzursuzluk çıkaran, arada

yoklayan ağrılar. Hangimiz yaşamadık bu süreci?

Bu konuda size güzel bir haberim var: “Beden Farkındalığı” bu alanda pratikler yaptıkça bu sorunla yavaş yavaş başa çıkmayı da öğretiyor.

Beden Farkındalığı dediğimiz şey aslında bedenin dışından içine, içinden dışına gelişen bir farkındalık. Yani fark etme, tanıma hali. Onun sınırları ile tanışarak, zorlamadan, mevcut alanı içinde karşılayarak, dinlemeyi ve hissetmeyi içeriyor. Sağ ve sol bacağın arasında hisler fark ediyor mu? Ayak tabanın altındaki hislere hiç göz attın mı? Avuçlarından akan

enerjiyi izledin mi? Elini, ayağını pozladığında bedenin neresinde hisler değişiyor? Kalbin ne zaman hızlanıyor? Ne zaman sakinliyor? Karnının içerisinde, midende hangi duygular kendini belli ediyor? gibi çoğaltabileceğimiz birçok sorunun yanıtı “beden farkındalığından” geçiyor.

Bu şekilde ifade edince çok kolay ya da zaten yaptığımız bir şey gibi gelebilir. Deneyimlerim bana şunu gösterdi ki, bedeni içeriden ve dışarıdan dinlemedikçe, ona kulak vermedikçe sesi ulaşmıyor. Yoga terapi bu farkındalığı çalışmak için çok geniş bir alan sunuyor. Her yaştan, farklı bedensel hassasiyetleri olan ya da olmayan herkes için alan açan bir pratik. Kasların yapısı gereği esnemek, genişlemek, uzamak için bedeni belli pozlarda belli süre tutmak gerekir. Yoga terapi bunu sağlar ve onarıcı bir pratik sunar. İçerisinde yer alan farkındalık çalışmaları da bu pratiğin kişide gelişmesine yardımcı olur.

​Beden farkındalığımız geliştikçe, neden olduğunu anlamlandıramadığımız ağrılar, “bir gün yapmasam yine geri geliyor” dediğimiz ağrılar zamanla ortadan kalkmaya başlar. Çünkü sadece 60 dk pratik etmenin dışında günlük hayata da taşırız bu pratiği. Farkındalık çalışmalarının en büyük katkısı belli bir dönemden daha geniş bir döneme, hayatın içine yayılarak bütünün etkileyen boyutlara çıkmasıdır.

Beden farkındalığı çalışmaları ile günlük hayatta postür duruşumuz, nefes alış-verişimiz, ayakların basış şekli, boynun kıvrımları, çenenin duruşu, kalp ritmi gibi birçok farklı alanda farkındalığımız gelişerek yerleşmeye başlar.


Bu yazıyı okuduktan sonra bir deneme olarak nefes alış-verişinde göğüs ve karın arasında

nasıl bir hareket (iniş-çıkış) var izlemeyi deneyebilirsin. Önce ne olup bittiğine bak.

Sonrasında ise alışlarda karnına dolan nefes, verişlerde karnından boşalan nefes

çalışmasını pratik etmeyi dene. Bedenin genişleyip sönüşü ile nefesin giriş çıkışı arasındaki ritme dikkat etmeyi deneyebilirsin.

Sevgiyle

Esra

142 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page